• Română
  • English
Luni - Vineri: 9:00 am - 5:00 pm
office@italplast.eu
+40 722.288.978

Granule din plastic, colectare deseuri, colectare pet, granule polietilena

ItalPlast Group sau lecția despre cum să faci bani salvând mediul înconjurător

În zilele noastre, când în politicile europene, protejarea mediului înconjurător reprezintă o prioritate cu puternic sprijin legislativ, reciclarea este o idee de afaceri care poate fi deopotrivă atât politically corect, cât și un business în sine.

ItalPlast Group este un exemplu de afacere de succes, o adevărată societate românească specializată în colectarea și reciclarea maselor plastice. Vizionarul preocupat de evoluția companiei, să fie întotdeauna pe plus, cu fiecare an care trece, este domnul Vitali Constantin Ivanov .

Antreprenoriatul l-a deprins prin 1997. Acesta a înțeles că afacerile bazate pe confecționarea și comercializarea produselor de masă necesită răbdare însă profitul este garantat pe termen lung. Astfel, afacerea a început prin producția și comercializarea paharelor de plastic, cererea pentru aceste produse având o evoluție spectaculoasă în acea perioadă având în vedere că erau produse de masă, deosebit de utile. Chiar dacă antreprenorul nu avea cunoștințe solide despre piața maselor plastice, și pătrunderea pe această nișă a fost mai mult un experiment, afacerea a proliferat. Identificând posibilitatea de extindere, compania a trecut și la fabricarea altor produse din plastic precum pungi, saci, folii de plastic pentru construcții și agricultură. Momentul culminant pentru ceea ce reprezintă azi ItalPlast a fost reprezentat de anul 2006.

Salvare mediu inconjurator - Italplast Group

Țin minte că discutam cu diverși furnizori de materii prime și toți se plângeau că există pe piața din România un deficit de mase plastice reciclate și atunci mi-a venit în minte o idee genială, să devin chiar eu sursa de materie primă atât pentru mine cât și pentru ceilalți producători. Astfel compania și-a schimbat obiectul de activitate, adăugând la producția maselor plastice și recuperarea deșeurilor și resturilor nemetalice reciclabile. Alături de mine au venit ca asociați și Nicolae Ciobanu și Elena Cipca cu ajutorul cărora am reușit să creem o echipă sudată formată din 37 de angajați foarte profesioniști”, ne-a povestit omul de afaceri.

Privind cu ochi de jurist contextul anilor 2000 la nivel internațional, acesta a realizat importanța și forța coercitivă care se investește în domeniul protejării mediului înconjurător și a profitat de ocazie pentru a transforma contextul într-o oportunitate de business de succes. „Am simțit că este momentul. Când stai cu legislația Uniunii Europene în brațe, în contextul în care România reușise un succes incredibil și anume integrarea, vezi că totul se face până la încălcarea dreptului mediului. Și toate politicile de infringement lansate de Comisie pe tema asta, m-au făcut să realizez că reciclarea nu este un moft, ci este în primul rând un instrument prin care eu ca individ al acestei planete manifest respectul pentru mine și pentru ceilalți, un instrument imperios necesar în condițiile în care Slavă Domnului, în epoca consumerismului deșeurile sunt o amenințare reală la adresa ecosistemelor. Întrucât majoritatea societăţilor comerciale din România produc deşeuri tehnologice din mase plastice, colectarea acestora, prelucrarea lor prin metoda regranulării şi reintroducerea acestora în circuitul economic s-au impus în mod firesc. Respectul pentru mediu este un respect manifestat față de noi, față de aerul pe care îl respirăm tot noi, alimentele pe care le ingerăm tot noi. Așadar, la vremea respectivă eu nu am văzut activitatea asta doar ca pe un business de succes, din contră, am văzut importanța reală și absolut necesară pentru a menține standardele normale ale mediului în care trăim”, își continuă povestea omul din spatele acestui business de urmat.

Salvare mediu inconjurator - Italplast Group

Dacă vrei profit, investițiile în tehnologie sunt absolut necesare, motiv pentru care am apelat atât la sursele finaciare proprii cât și la surse nerambursabile din fonduri structurale. Avem în prezent un contract semnat în cadrul POR 2014-2020 în valoare de 6,7 milioane de lei, din care 70% nerambursabili, pentru achiziția unor echipamente performante de reciclare la noul punct de lucru din Câmpina. Tocmai am finalizat un proiect început în 2015, prin care au fost achiziționate echipamente: 2 mori de măcinat – de proveniență germană „Zerma” cu o capacitate de 300-400 kg./h, linie de spălare, re-granulator – de proveniență austriacă „INTAREMA 1007 TVE plus” cu o capacitate de 350 kg/h, schredder – marca „Zerma” și două prese pentru balotat plastic și hârtie, ce sunt utilizate la sediul nostru actual, din comuna Grădinari, județul Giurgiu.”

Și se vede că investiția a meritat osteneala, din moment ce firma a ocupat anul trecut, locul 2 în Top Profit România, în domeniul său de activitate. În planul de afaceri pe termen scurt, pentru dezvoltarea capacităților productive se înscrie achiziția de noi utilaje precum o linie de spălare cu capacitatea de 1000 kg/oră și un re-granulator mase plastice de 700-800 kg/oră.

Compania stă foarte bine în ceea ce privește statisticile. Contrar trendului general manifestat în economia deșeurilor, aceasta a înregistrat performanța unei extinderi continue de la înființare – cifra de afaceri a evoluat de la aproximativ 9000 euro in primul an la aproape 1.300.000 euro in 2017.

Mă simt bine că banii mei provin dintr-o sursă care aduce beneficii la nivel macro. În fond, tot ce contează la sfârșitul zilei este să știu că ideile mele sunt un exemplu benefic pentru ceilalți și îi poate inspira pe tinerii antreprenori.” – a conchis domnul Vitali.

Sursa: eximbank.ro

De ce sa reciclam?

Reciclarea nu presupune eforturi suplimentare semnificative

Fata de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea consumatorilor. Deseurile menajere trebuie sortate inainte de a le arunca in containere separate pe tipul de deseu acceptat (plastic, sticla, hartie etc). Deci pentru consumatorul de rand reciclarea presupune doar putina atentie la sortarea deseurilor.

Aproape 45 % din deseurile casnice sunt ambalaje si materiale reciclabile. Aceasta cantitate a crescut in ultimii ani si va creste in continuare.

Fiecare dintre noi, ca reprezentant al comunitatii, are puterea si obligatia de a influenta procesul de ecologizare a propriului oras sau a zonei unde isi petrece vacanta. Solutia este la indemana noastra si consta in DEPOZITAREA SELECTIVA A DESEURILOR, in vederea reciclarii/revalorificarii lor. Continue reading

Institutiile statului, obligate sa sorteze deseurile

Peste 1.3 milioane de angajati din institutiile publice din tara vor colecta selectiv deseurile de ambalaje din aceasta toamna, in urma adoptarii unei legi in acest sens si a pornirii unei campanii de informare si responsabilizare.

Campania, intitulata “Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata de Comisia de Mediu din Camera Deputatilor, Asociatia Green Revolution, cu sprijinul Garzii de Mediu, Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje si Asociatiei Green Area.

Aceasta debuteaza cu un proiect pilot in sase institutii publice. Astfel, Ministerul Educatiei, Sanatatii, Administratiei, Senatul si Presedintia. Din toamna, ele vor colecta selectiv deseurile de ambalaje, direct, numind o persoana responsabila de asta sau indirect, atribuind responsabiltatea unui operator specializat.

Potrivit legii care a intrat in vigoare in august, toate deseurile colectate astfel vor fi reciclate. Initiativa legislativa prevede si amenzi. Astfel, dupa cum a explicat presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, care este si initiatoarea legii, sanctiunile financiare pornesc de la 500 de lei si pot ajunge la 10.000 de lei. Continue reading

Noua estetica a uratului: arta din deseuri

Nina Nikiforova, un fost medic din Rusia, transforma deseurile si resturile menajere in obiecte de arta, vandute pe sute de dolari in vestul Europei.

De cate ori are ocazia, Nina Nikiforova, un fost medic din Rusia, se trezeste foarte devreme dimineata. Asta, doar cand ajunge intr-un oras cu plaja. Si nu cauta neaparat compania Soarelui la rasarit sau a pescarusilor solitari, ci un lucru mult mai palpabil: sticle goale, aduse de apa.

“Uneori, apa lasa pe plaja sticle cu urme de scoici si nisip in ele. Pe acestea, le transform in ce le mai frumoase opere de arta”, spune rusoaica trecuta de prima tinerete, care le-a aratat, saptamana trecuta, bucurestenilor prezenti la Muzeul Taranului Roman cum sa faca arta din gunoaie.

Un proiect de familie

Nikiforova arata ca o bunica serioasa cand isi pune ochelarii pe nas si incepe sa caute in cutia cu vechituri numai bune de aruncat. Are insa indemanarea si imaginatia unui adolescent care experimenteaza arta. Pentru ea nu exista reguli, orice material, oricat de ponosit, murdar ori stricat, poarta cu sine o poveste si are un potential artistic. Continue reading

Marea Debarasare: 357,9 tone de deseuri electrice si electronice colectate in octombrie

Ministerul Mediului si Padurilor a centralizat datele privind cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate in cea de-a treia editie a campaniei Marea Debarasare din acest an, ce s-a desfasurat in 1 si 2 octombrie.

Totalul cantitatilor de DEEE- uri colectate la nivel national este de 357.993,3 kg. Astfel, in urma centralizarii informatiilor la nivel national, Ministerul Mediului si Padurilor a facut publice rezultatele finale ale acestei actiuni.

Cantitatile de DEE-uri colectate pe regiuni sunt:
1. Regiunea 2 GALATI cu 129097 kg
2. Regiunea 3 PITESTI cu 80935.2 kg
3. Regiunea 6 CLUJ – NAPOCA cu 73711.0 kg
4. Regiunea 1 BACAU – cu 22578.6 kg
5. Regiunea 7 SIBIU – cu 18956.0 kg
6. Regiunea 8 BUCURESTI – ILFOV – cu 15632 kg
7. Regiunea 4 CRAIOVA – cu 8979.5 kg
8. Regiunea 5 TIMISOARA – cu 8104 kg Continue reading